ca

Tradició i culturade Bunyola

Història i tradicióDEL NOSTRE POBLE

Bunyola destaca per la seva història, cultura i tradició. Cada any se celebren al municipi diferents festivitats en què es reviuen i commemoren els costums més arrelats de l'illa de Mallorca.

Especialment destacables són la Festa Patronal de Sant Mateu i la Fira de Santa Catalina, sens dubte les més importants del municipi. Descobreix a continuació quins són els festejos locals de Bunyola.

Vine a celebrar Bunyola

Sant MateuSETEMBRE

El 21 de setembre Bunyola es vesteix de gala. En aquesta data tenen lloc les festes patronals de Sant Mateu, en què els carrers del poble s'omplen de vida i de festejos de tota mena: des d'exposicions, concerts i revetlles fins a activitats infantils.

Carrera en roba interiorSETEMBRE

La tradició es renova a Bunyola. Fa uns anys un grup de joves va començar un nou costum: una carrera en roba interior. Avui dia aquesta carrera s'ha convertit en una competició popular a tota l'illa.

Santa CatalinaNOVEMBRE

A finals de novembre els bunyolins celebren les festes de Santa Catalina. Uns dies en què els gegants i capgrossos del municipi són els protagonistes i mostren les seves danses típiques.

Fira de muntanyaNOVEMBRE

Amb motiu de les festes de Santa Catalina, els carrers de Bunyola s'omplen de mercats en què es venen productes i artesania 100% ecològica. Es tracta de la famosa Fira de muntanya.

Sant AntoniGENER

A Bunyola, el primer diumenge després de Sant Antoni, se celebren les Beneïdes. Els carrers del poble s'omplen d'animals i carrosses que circulen en processó mentre esperen ser beneïts.

Es QuarteróGENER

Des de temps immemorials se celebra a Bunyola aquesta festivitat, que tanca la temporada de la collita. Cada any, una de les boniques finques de Bunyola acull als veïns del poble per gaudir d'un àpat tradicional acompanyat de música i dansa.

Mare de Déu de les NeusAGOST

El primer cap de setmana d'agost se celebren les festes parroquials de la Mare de Déu de les Neus, en nom de la copatrona del poble. Durant aquests dies tenen lloc diversos esdeveniments: concerts de joves intèrprets, litúrgies, balls populars…

Diumenge de l'ÀngelMARÇ/ABRIL

El primer diumenge després de Pasqua té lloc el diumenge de l'Àngel, festa en la qual s'honra el protector de l'agricultura. Els bunyolins van als jardins d'Alfàbia i allà gaudeixen de les últimes Panades de Pasqua, les empanades típiques de Mallorca.

Diumenge de RamsMARÇ/ABRIL

El Diumenge de Rams se celebra a Bunyola amb magnificència. En aquesta data, els veïns del poble surten als carrers per rebre amb rams d'olivera la processó que escenifica l'entrada de Jesús a Jerusalem i marcar l'inici de la Setmana Santa.

Festes de NadalDESEMBRE/GENER

Durant la Missa del Gall, es representa a l'església de Bunyola el Cant de la Sibil·la, una tradició mallorquina reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. La nit de Reis, la canalla rep ansiosa la cavalcada dels Reis Mags d'Orient.

Youtube de Bunyola Facebook de Bunyola